Shellawax


Shellawax

vloeibaar en cream

 

Wat is het?Shellawax-liquid

Shellawax is een “foolproof”, één-laags afwerkingsproduct  dat speciaal ontwikkeld is voor gebruik op de draaibank. Het is (zover ons bekend) het snelste en eenvoudigst te gebruiken product op de markt dat direct een ongekend prachtige glans aan alle houten voorwerpen geeft. Het wordt gebruikt met de draaibank ingeschakeld en vormt als gevolg van wrijving en warmte één geheel met het hout. Het droogt direct zodat het werkstuk dus ook direct kan worden aangepakt. Shellawax is na volledig uitharden (gedurende een periode van circa 3 weken) ook redelijk bestand tegen water, alcohol en dergelijke. Doordat Shellawax diep ín het hout dringt en er één geheel mee vormt is het dus niet een afwerklaag die óp het hout ligt maar een blijvende afwerking ín het hout waardoor een Shellawax afwerking dus ook veel lastiger te beschadigen is dan bijvoorbeeld een traditionele laklaag.

Waar bestaat het uit?

Shellawax is, zoals de naam reeds doet vermoeden een combinatie van (harde) schellak en diverse soorten was waaronder carnauba en bijenwas. Het is een product dat speciaal ontwikkeld is voor het afwerken van gedraaide en gesneden houten, kunststof en stenen voorwerpen waarbij de hoofdtoepassing het snel en zéér mooi afwerken van houtdraaiwerk is.

Hoe werkt het?

De harder in het product wordt geactiveerd door de warmte die vrijkomt tijdens het aanbrengen van Shellawax. Zodra het oppervlak droog is (vrijwel onmiddellijk) begint er een proces waardoor de Shellawax zich verbindt met het hout en waardoor de afwerking uithardt. Het complete uithardingproces duurt weliswaar ongeveer 3 weken maar de producten kunnen direct na het aanbrengen volledig worden aangepakt zonder gevaar dat het uithardingproces wordt vertraagd. Alcohol, water en dergelijke kunnen het proces wél verstoren dus zorgvuldig afgewerkt draaiwerk daar zeker de eerste paar weken niet mee in aanraking laten komen.

De voordelen!

 • Direct aan te brengen op kaal hout terwijl het werkstuk nog in de draaibank zit.

 • In één keer compleet afgewerkt zonder droogtijden; het werkstuk kan dus direct na die éne behandeling aangepakt worden en is niet vet of plakkerig.

 • De afwerking komt, in tegenstelling tot een afwerking met bijvoorbeeld polyurethaan-vernis, niet óp maar ín het hout te zitten en is daardoor veel minder kwetsbaar.

 • Met één en hetzelfde product is zowel een werkelijk prachtige hoogglans alsook een zachtere zijdeglans te maken.

 • De glans blijft, mits goed aangebracht, bestaan in tegenstelling tot bijvoorbeeld gebruik van olie waarbij diverse lagen nodig zijn om een “blijvend” resultaat te krijgen.

 • Hoewel geenszins nodig kan het product desgewenst gecombineerd worden met verschillende andere oliën en wassen.

 • Shellawax is zowel voor draaiwerk tussen de centers als bijvoorbeeld grotere schalen te gebruiken en is ook voor het afwerken van houtsnijwerk prima inzetbaar.

 • Na aanbrengen is Shellawax volledig veilig voor artikelen die met etenswaren in aanraking komen.

 • Het aanbrengen is erg eenvoudig

De nadelen!

 • Shellawax is gebaseerd op Schellak en is dus niet bestand tegen langdurige blootstelling aan alcohol.

 • Shellawax is niet weerbestendig en dus niet geschikt voor buitenproducten.

 • Doordat de afwerking met Shellawax zo snel gaat maakt u nóg meer moois dat ook allemaal een plekje moet krijgen.

 • Door deze prachtige afwerking bewaart u ook werkstukken die voorheen in de kachel zouden verdwijnen zodat er nóg meer plaats nodig is…

Hoe gebruik ik het?

Vóórdat u Shellawax gebruikt gaat u eerst aan de slag met schuurpapier. Hoe nauwkeuriger en fijner u schuurt, hoe prachtiger het eindresultaat zal zijn. Als u het teveel werk vindt om werkstukken tot korrel 320 of fijner te schuren is Shellawax niet het product dat u zoekt maar is een flinke blokwitter en een pot willekeurige olie van een bouwmarkt beter geschikt voor u. Als u daarentegen wél een perfect ogend werkstuk af wilt leveren schuurt u voor de meeste werkstukken achtereenvolgens met korrel 180, 220, 320, 400, 600 en fijner als u dat wenst. Voor pennen en andere werkstukken die ter hand genomen worden en van dichtbij worden bekeken schuurt men verder met korrel 600, 800, 1000, 1200 en fijner als u dat wenst. De beste resultaten worden bereikt door te schuren tot korrel 1200 of fijner. Geen fan van schuren of weinig tijd? Leest u dan gewoon verder en kijk zeker bij het product EEE-Ultrashine!

Zodra het werkstuk is geschuurd brengt u Shellawax als volgt aan:

Voor klein werk tussen de centers (tot circa 10 mm diameter)

Bevochtig een klein stukje van een schone doek met Shellawax en breng dit direct aan op het werkstuk terwijl de draaibank is ingeschakeld en het werkstuk op een zo hoog mogelijk, veilige snelheid draait. Druk de doek zo stevig mogelijk tegen het werkstuk en verplaats de doek over het werkstuk zoals u dat ook met schuurpapier doet tot het werkstuk een briljante glans heeft gekregen. Voor erg droog hout of hout met grove poriën kan het prettiger zijn om Shellawax aan te brengen terwijl de draaibank stil staat en deze vervolgens in te schakelen om verder te gaan als hiervoor beschreven.

Voor groter werk tussen de centers (tot circa 100 mm diameter)

Zet de draaibank stil. Bevochtig een schone doek met Shellawax en breng dit direct in een gelijkmatige laagdikte aan op het werkstuk. Schakel de draaibank in, bevochtig de doek opnieuw met Shellawax en ga verder als hiervoor beschreven waarbij u een constante, gelijkmatige en vooral stevige druk op het werkstuk houdt met het vochtige deel van de doek. Het is deze stevige druk die de wrijvingswarmte ontwikkelt die nodig is om de Shellawax-glans volledig tot zijn recht te laten komen.

Als u een extra laag aan wilt brengen kan dat direct na het aanbrengen van de eerste laag. Voor een nóg diepere, briljantere glans schuurt u het oppervlak na het aanbrengen van de eerste laag eerst lichtjes op met korrel 1200 en brengt u daarna een tweede laag Shellawax aan.

Voor schalen, borden, vazen, potjes en dergelijke

Zet de draaibank stil. Bevochtig een schone doek met Shellawax en breng dit direct in een gelijkmatige laagdikte aan op het werkstuk. Schakel de draaibank in, bevochtig de doek opnieuw met Shellawax en wrijf deze stevig tegen het zojuist ingesmeerde deel van het werkstuk zoals hierboven omschreven. Werk hierbij langzaam vanuit het midden naar de rand van het werkstuk en hou daarbij steeds voldoende druk op de doek zodat er continue voldoende wrijvingswarmte ontstaat. Als u het volledige werkstuk hebt gehad gaat u nog even snel het héle werkstuk over met de vochtige Shellawax-doek en wrijft u het werkstuk vervolgens na met een schone doek.

Bij schalen en groter werk tussen de centers kan het voor komen dat u hele fijne lijnen krijgt in het oppervlak. Deze worden veroorzaakt door de draden van de doek en de snelheid waarmee Shellawax droogt. Om deze te verwijderen schuur u het werkstuk na het aanbrengen van de eerste laag licht op met korrel 1200 of met EEE-Ultrashine en brengt u vervolgens een tweede laag Shellawax aan.

Een nog prettigere manier van werken voor schalen en groter werk tussen de centers is het gebruiken van Shellawax Cream dat daar speciaal voor is ontwikkeld.

Houtsnijwerk en werk dat niet gedraaid kan worden

Shellawax kan ook gebruikt worden om houtsnijwerk en artikelen die niet gedraaid kunnen worden van een prachtige glans te voorzien. Om dergelijke werkstukken af te werken doet u wat Shellawax op een doek en brengt dat op het oppervlak aan waarna u het oppervlak stevig opwrijft tot de gewenste glans is ontstaan. Alternatief is om Shellawax aan te brengen, te laten drogen en vervolgens op te wrijven met een schone, zachte doek waardoor een wat mattere glans wordt verkregen. Werk hierbij steeds in kleinere stukken van circa 15 cm in het vierkant. Voor grotere oppervlakken is het raadzaam een polijstmachine te gebruiken.

De verschillende producten op een rijtje

Shellawax

Deze vloeibare variant van dit unieke afwerkmiddel wordt gebruikt voor kleinere werkstukken, voor houtsnijwerk en om Shellawax cream te verdunnen tot de gewenste dikte.

Shellawax cream

Hetzelfde product als Shellawax maar dan iets dikker. Voordeel van deze crème is dat het wat langzamer droogt en minder makkelijk van het werkstuk afslingert. Vooral bedoeld dus voor groter draaiwerk.

EEE-Ultrashine

Hét polijstmiddel dat speciaal is ontwikkeld voor gebruik in combinatie met de Shellawax producten. Geeft niet alleen een prachtig glad oppervlak maar spaart tevens een boel schuurwerk. Door het werkstuk op te schuren tot ongeveer korrel 400 en daarna EEE-Ultrashine toe te passen krijgt u hetzelfde effect als u zou krijgen wanneer u handmatig tot korrel 2000 zou schuren. Bovendien worden door het gebruik van EEE-Ultrashine eventuele onvolkomenheden zichtbaar zodat u de gelegenheid heeft deze op te lossen vóór u de afwerkende laag Shellawax aanbrengt. Alleen als u écht helemaal verzot bent op schuren schaft u dit procudt niet aan. In alle andere gevallen altijd een potje EEE-Ultrashine mee bestellen als u Shellawax bestelt. Kijk hier voor meer informatie over EEE-Ultrashine .

Shellawax in combinatie met Shellawax cream

Zoals u heeft gelezen is Shellawax bedoeld voor het kleinere werk terwijl Shellawax cream over het algemeen prettiger werkt voor het iets grotere werk. Voor nog wat groter werk, bijvoorbeeld schalen van meer dan 45 cm diameter is een combinatie van beide producten aan te bevelen. Mix daarvoor Shellawax en Shellawax cream in een verhouding van ongeveer 50 / 50. U verkrijgt daarmee een meer vloeibare pasta die langer op het oppervlak blijft en u wat meer tijd geeft om het complete oppervlak te bewerken. De verhouding kan naar eigen voorkeur worden aangepast tot bijvoorbeeld 20% cream en 80% Shellawax voor (zeer) grote schalen van 90 cm of groter.

Shellawax als verdunner voor Shellawax cream

Gebruik Shellawax ook als verdunner voor Shellawax cream. Tijdens gebruik zal de inhoud van de pot Shellawax cream iets indikken. Voeg een scheutje Shellawax toe om de cream weer de gewenste vloeibaarheid te geven. Tevens verlengt dit de levensduur van de cream.

Voor gebruik steeds de cream stevig schudden om deze “los te slaan”.

Een juiste voorbereiding is het geheim voor een briljante afwerking!

Is het veilig?

Shellawax is na toepassing volledig veilig voor werkstukken die met voedsel in aanraking komen zoals bijvoorbeeld sla-schalen. Alle ingrediënten van Shellawax worden ook gebruikt in de voedselindustrie, cosmetica en dergelijke.

Let wel op: In zijn vloeibare vorm bevat Shellawax stoffen als ethanol die het product dan ontvlambaar en giftig maken. Zodra Shellawax echter is aangebracht op het werkstuk vervliegen deze oplosmiddelen en blijft er een 100% niet-giftige, niet ontvlambare afwerklaag achter zowel ín als óp het hout.

Kan Shellawax toegepast worden over olie?

Ja, Shellawax kán toegepast worden over de meeste olieproducten mits deze volledig droog zijn. Shellawax is echter speciaal ontwikkeld om direct op het onbehandelde hout te worden toegepast zodat Shellawax zo goed mogelijk ín het hout kan dringen en de afwerklaag zo één geheel kan gaan vormen met het werkstuk. U kunt het dus weliswaar toepassen over olie doch dit heeft geen enkel voordeel en brengt alleen meer werk, kosten en tijd met zich mee.

Kan Shellawax toegepast worden over beits?

Ja, mits u gebruik maakt van waterbeits. Shellawax geeft géén goede resultaten over andere beitsen.

Meer informatie!

Voor nog meer informatie over deze producten kunt u terecht op de website van de fabrikant U-Beaut enterprises (de link opent in een nieuw venster). Kijk onder de knop “U-Beaut products” of snuffel door de andere interessante links op deze site.

Shellawax is de absolute top dus als u geen briljant resultaat krijgt lees dan de gebruiksaanwijzing nog eens door óf kijk op de Shellawax probleem oplosser voor nog meer tips, trucs en oplossingen voor vrijwel alle problemen die u tegen kunt komen.

LET OP!

 • Hoewel wij overtuigd zijn van de kwaliteiten van de door ons aangeboden producten kunnen zowel wij als de fabrikant  geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden voor problemen en / of schade die direct of indirect is ontstaan of veroorzaakt tijdens of door het gebruik van deze producten. Probeer vóór toepassing dan ook steeds de te gebruiken producten eerst uit op een stuk afvalhout. Hiermee krijgt u gevoel voor de betreffende producten en worden eventuele problemen tijdig onderkend.

 • Sommige vloeren kunnen glad worden van rondvliegende Shellawax spatten.

 • Shellawax kan als afbijtmiddel fungeren op sommige geschilderde en gepolitoerde oppervlakken. Ruim spatten en druppels dus direct op.

 • Als Shellawax wordt aangebracht met kwast of (verf-)spuit maak het gebruikte gereedschap dan direct schoon. Als u Shellawax de kans geeft om te drogen is het gereedschap waarschijnlijk waardeloos.

 •  

 • Shellawax bevat alcohol oplossingen.

 • Houd de producten dus verwijderd van hitte, vonken, open vuur, sigaretten en andere ontstekingsbronnen!

 • Niet inslikken! Contact met ogen en langdurig contact met de huid vermijden evenals het inademen van de dampen.

 • Houd Shellawax buiten bereik van kinderen!